Gwoonvoorkerst

Notenkrakers met kerst

Ook dit jaar zie je weer heel veel soorten notenkrakers op de kerstafdelingen. Van klein tot groot maar vooral mooi uitgedost. Notenkrakers met kerst zijn bijna niet meer weg te denken, maar hoe kwam de notenkraker onze huizen binnen? Notenkrakers zijn al bekend vanaf de 15e eeuw. Het waren toen vaak uit hout gesneden soldaatjes, ridders of koningen, met een grote mond waarin de noot werd gekraakt. Houten notenkrakers met fraai uitgesneden afbeeldingen waren een teken van welstand in de Middelleeuwen.

Waarom de notenkraker met kerst? Het vermoeden is dat we rond Kerst veel meer bakten en bakken en daarvoor natuurlijk ook noten nodig hebben en die moeten natuurlijk gekraakt worden. De notenkraker werkt meestal volgens het hefboomprincipe, maar er zijn ook bij die als een bankschroef (aandraaiend) de noten kraken. De notenkraker wordt dus al sinds jaar en dag het meest gebruikt in December en was en is tijdens die periode veel in de huishoudens te vinden.

Notenkrakers met kerst zijn er tegenwoordig meestal ter decoratie. Je vind ze dan ook in grote getale en in vele variaties op de kerstafdelingen. Je vind ze al voor een paar euro, maar ik heb er ook gezien van honderden euro’s. Mijn favorieten is toch elk jaar de serie van Kurt S Adler.

Dit vind je misschien ook leuk...